0 C
Belgrade
4. 07. 2022.

Join the conference here

Zoran Dmitrović (Radioaparat): Najveći izazov je da ostanemo ono što jesmo

Za čitanje

Zoran Dmitrović (Radioaparat): Najveći izazov je da ostanemo ono što jesmo

Predstavljanje više tipova zajednice unutar jedne onlajn platforme kroz umetnički, autorski i kritički osvrt na pojave oko nas nalazi...

Aktivizam i novinarstvo – uređivanje medijskog sadržaja i saradnja na lokalu

Pravovremeno, objektivno i istinito izveštavanje koje odgovara na osnovna novinarska pitanja, ali i na istraživačka pitanja (zašto se nešto...

Maja Leđenac: Nezavisni mediji ključ opstanka mogu naći u svojoj zajednici

Sredinom juna, u organizaciji nemačke medijske kuće Dojče Vele (DW) održana je konferencija pod nazivom Global Media Forum. U...

Predstavljanje više tipova zajednice unutar jedne onlajn platforme kroz umetnički, autorski i kritički osvrt na pojave oko nas nalazi se u srži radio-stanice nastale pre pet godina.

O razlozima nastanka, regionalnoj radio sceni i uređivačkoj strukturi internet radio stanice „RadioAparat” razgovarali smo sa Zoranom Dmitrovićem, arhitektom i jednim od osnivača.

Odakle se javila ideja za osnivanjem RadioAparata?

Oduvek sam voleo radio i prva ideja bila je da eksperimentalno radimo šest nedelja. U tom trenutku, imali smo višak prostora u galeriji/studiju u Karađorđevoj ulici. Ispostavilo se da se za tih 6 nedelja radio toliko dobro prihvatio da nije bilo izbora nego da nastavimo sa radom.

Suštinski, radi se o prostoru, ali o tome možemo neki drugi put ako vas baš zanima. (smeh)

RadioAparat integriše alternativne grupe, zadire u polje supkulture, mesta ima i za studentske i za društveno angažovane grupe. Kao takav, to je medij kroz koji govore više tipova zajednica. Da li je ovo od osnivanja bila ideja?

Od samog početka, ideja je bila RA nije muzički radio, ili barem ne isključivo muzički radio. To je u startu bila čista spekulacija, koncept, ali kada smo počeli da sarađujemo sa organizacijama i udruženjima i da sa njima pravimo emisije, postalo je jasno da smo, možda više na intuitivnom nego racionalnom uvidu, bili u pravu kada je u pitanju koncept.

Muzičke emisije kao i sam izbor muzike koja se pušta na RadioAparatu jednako je bitan. Na ovom polju baštinimo najbolju tradiciju beogradskih stanica. Tim pre što je upravo nedostatak dobrog izbora muzika i uvida u savremenu produkciju veliki problem sa kojima se suočavaju domaće radio stanice.

Kakva je uređivačka struktura Radio Aparata?

Glavna i odgovorna urednica radija je Ceca Đolović, ujedno i glavni tehničar, montažer, PR… Kad ste mali medij, svako radi po nekoliko poslova. Načelno, RA se ne meša u uređivanje programa, svako je odgovoran za sadržaj svoje emisije, za svoje goste i izbor muzike.

Pravilo je da svaki stvaralac mora da bude i svoj tonac i da zna da uradi osnovne stvari oko radijske produkcije. Na taj način smo do sada obučili i dosta ljudi tako da mogu samostalno da rade radijski program.

Koji su najveći izazovi sa kojima se sučavate i da li mislite da je radio u ovakvom formatu trajno održiv?

Sigurno da je najveći izazov da ostanemo ono što jesmo. Što se tiče održivosti našeg radija, postoji ideja kako da to izvedemo. Još uvek je na nivou koncepta – intuicije, ali se možda i pretvori u realnost.

Koliko često menjate programsku šemu, i da li postoji posebna strategija organizovanja programa u tom smislu?

Programska šema RadioAparata je dosta fleksibilna. Autorima koji imaju svoju emisiju na RA, radio nije glavno zanimanje, tako da se prilagođavamo terminima.

Generalno, izazov je napraviti dobar balans između govornih i muzičkih emisija.

Da li je i u kolikoj meri zastupljena regionalna povezanost među radio stanicama ovog formata?

Projekat o širem povezivanju postoji, ali nikako da u to da i krenemo. Glavni problem je ograničenost resursa, pa je svaka dodatna aktivnost skoro i neizvodljiva.

Postoje planovi o proširenju tima, pa se možda nakon toga upustimo i u umrežavanje. Trenutno, RadioAparat ima publiku u regionu, dosta smo slušani i pitanje je kako bi nam povezivanje pomoglo – organizaciono, finansijski i stvaralački.

Najnovije vesti

Zoran Dmitrović (Radioaparat): Najveći izazov je da ostanemo ono što jesmo

Predstavljanje više tipova zajednice unutar jedne onlajn platforme kroz umetnički, autorski i kritički osvrt na pojave oko nas nalazi...

Aktivizam i novinarstvo – uređivanje medijskog sadržaja i saradnja na lokalu

Pravovremeno, objektivno i istinito izveštavanje koje odgovara na osnovna novinarska pitanja, ali i na istraživačka pitanja (zašto se nešto dešava) predstavlja osnovu rada medijskih...

Maja Leđenac: Nezavisni mediji ključ opstanka mogu naći u svojoj zajednici

Sredinom juna, u organizaciji nemačke medijske kuće Dojče Vele (DW) održana je konferencija pod nazivom Global Media Forum. U okviru ovog interdisciplinarnog, medijskog događaja,...

Komunikacija u medijima: Pojam i značaj u demokratskim okvirima

Komunikacija, a samim tim i medijski, politički i ini oblici artikulisanja ideja imaju uporište u stvarnosti koja (re)definiše šta ona predstavlja. Uporište određenja komunikacije...

Lokalni i mediji zajednice tokom pandemije: Tehnološki odgovor i izazovi u Latinskoj Americi i Africi

Pandemija koronavirusa oslabila je lokalne i medije zajednice u trenutku kad je njihovo izveštavanje bilo od najveće važnosti. Ipak, mnogi su izazove pretvorili u...

Slični tekstovi