0 C
Belgrade
18. 05. 2022.

Join the conference here

  • Onlajn mediji

Radio u zajednici: Medij i agens promene

Za čitanje

Zoran Dmitrović (Radioaparat): Najveći izazov je da ostanemo ono što jesmo

Predstavljanje više tipova zajednice unutar jedne onlajn platforme kroz umetnički, autorski i kritički osvrt na pojave oko nas nalazi...

Aktivizam i novinarstvo – uređivanje medijskog sadržaja i saradnja na lokalu

Pravovremeno, objektivno i istinito izveštavanje koje odgovara na osnovna novinarska pitanja, ali i na istraživačka pitanja (zašto se nešto...

Maja Leđenac: Nezavisni mediji ključ opstanka mogu naći u svojoj zajednici

Sredinom juna, u organizaciji nemačke medijske kuće Dojče Vele (DW) održana je konferencija pod nazivom Global Media Forum. U...

Istorijski kontekst medija zajednice umnogome zavisi od toga da li su u pitanju novine ili neki od elektronskih medija – radio, televizija ili Internet. Lokalne novine u zajednici imaju bogatu tradiciju, koja se u nekim društvima meri i stotinama godinama.

Sa druge strane, elektronski mediji u zajednici zavise od količine dostupnih resursa, pre svega tehnoloških, spremnosti volontera i novinara-amatera da učestvuju u kreiranju programa, ali i spremnosti drugih članova zajednice da podrže taj medij.

Ipak, primetan je porast broja radio i TV stanica i, posebno, vebsajtova sa sadržajima od značaja za jednu zajednicu. Svaki od pomenutih medija ima posebnu moć za jačanje duha zajednice i podizanje glasa protiv važnih problema, a radio je sigurno medij koji u tom podizanju glasa igra ogromnu ulogu.

Definisanje pojma zajednice u okviru radija kao medija

Iako se pojam “zajednica” često definiše kao geografski pojam (1), zajednički za određenu populaciju, kod radija neretko dolazi do redefnisanja samog pojma. Na primer, u Južnoj Africi, koja poseduju jednu od najrazuđenijih mreža radijskih stanica zajednice, termin se često odnosi na zajednicu interesa, posebnu među manjinskim, neprivilegovanim stanovništvom.

Ova zajednica interesa može da se odnosi na zajednicu žena, gej zajednicu ili zajednicu ljudi sa fizičkim nedostacima. Zbog podeljenosti društva i kompleksne političke situacije u toj zemlji, ovakva zajednica može da bude i ona koja okuplja pripadnike određene religijske zajednice.

Na drugom kraju sveta, u Okeaniji, žiteljke Solomonskih ostrva osnovale su neprofitnu radijsku organizaciju Vois Blong Mere (‘Women’s Voices’) koja se više od decenije bavi ulogom žena u zajednici, pokrivajući različite aspekte njihovog života.

Takav pristup interesne grupe – osnivanje radija, kao medija zajednice – okuplja sve one kojima treba glas, potlačene i diskriminisane članove zajednice, u borbi za prava koja pripadaju drugima.

Uloga radija u razvoju i unapređenju zajednice

Mediji zajednice su u ogromnom delu sveta fenomen koji dobija na zamahu. Kao neprofitne organizacije, koje podstiču participaciju i aktivni rad članova zajednice, mediji u zajednici imaju horizontalnu uređenost i vlasničku struktura koja medij posmatra kao kolektiv.

Nastali kao alternativa mejnstrim, tradicionalno uređenim i tržišno orijentisanim medijima, ove organizacije kao glavni cilj imaju podizanje svesti o značaju demokratske participacije članova zajednice. Radio kao medij u zajednici ne odstupa od takvog pristupa, već u svom delovanju animira članove zajednice na akciju.

Na primeru 4 radio stanice u Irskoj prikazano je kako se, ušešćem medija u zajednici, postiže viši stepen aktivizma i, istovremeno, unapređuje lokalna zajednica. Radio stanice su slušaocima pružale “lokalizovan” sadržaj i relevantne informacije. Ovo su postizale obukama i trenizima volontera koji su učestvovali u stvaranju radijskog programa, ali i izgradnjom svesti o jačanju zajednice putem medijskog aktivizma.

Radio kao agens promene u zajednici naslanja se upravo na spoj teorije i prakse. To se postiže uključivanjem članova zajednice (volontera, novinara amatera i ljubitelja radija) kroz obuke, predavanja o medijskoj pismenosti i osnovama novinarstva, ali i kroz odlučnost da se u medijskoj sferi formira građanin koji nije Habermasov pasivni medijski konzument, već osoba koja kritički i racionalno promišlja svet oko sebe i dela u skladu sa tim.

(1) Richard Carver, Ann Naughton (eds), Who Rules the Airwaves? Broadcasting in Africa, (London: ARTICLE 19 and Index on Censorship 1995). Takođe pogledati http://www.amarc.org (World Association of Community Radio Broadcasters).

Najnovije vesti

Zoran Dmitrović (Radioaparat): Najveći izazov je da ostanemo ono što jesmo

Predstavljanje više tipova zajednice unutar jedne onlajn platforme kroz umetnički, autorski i kritički osvrt na pojave oko nas nalazi...

Aktivizam i novinarstvo – uređivanje medijskog sadržaja i saradnja na lokalu

Pravovremeno, objektivno i istinito izveštavanje koje odgovara na osnovna novinarska pitanja, ali i na istraživačka pitanja (zašto se nešto dešava) predstavlja osnovu rada medijskih...

Maja Leđenac: Nezavisni mediji ključ opstanka mogu naći u svojoj zajednici

Sredinom juna, u organizaciji nemačke medijske kuće Dojče Vele (DW) održana je konferencija pod nazivom Global Media Forum. U okviru ovog interdisciplinarnog, medijskog događaja,...

Komunikacija u medijima: Pojam i značaj u demokratskim okvirima

Komunikacija, a samim tim i medijski, politički i ini oblici artikulisanja ideja imaju uporište u stvarnosti koja (re)definiše šta ona predstavlja. Uporište određenja komunikacije...

Lokalni i mediji zajednice tokom pandemije: Tehnološki odgovor i izazovi u Latinskoj Americi i Africi

Pandemija koronavirusa oslabila je lokalne i medije zajednice u trenutku kad je njihovo izveštavanje bilo od najveće važnosti. Ipak, mnogi su izazove pretvorili u...

Slični tekstovi