O nama

Medijizajednice.org su regionalni portal posvećen prepoznavanju, mapiranju, osnaživanju i formiranju Medija zajednice (Community media) i njihovog društvenog uticaja.

U vremenu represije nad medijima, pri čemu smo svedoci pojačane ideološke i korporativne kontrole nad sadržajima kojima smo izloženi, lažnih vesti i spinova, rijalitija, što je slučaj globalno, Mediji zajednice predstavljaju ne samo utočište slobode i demokratije već i mogućnost da se čuje, vidi i pročita realnost iz prve ruke. Ukoliko medijske sadržaje kreiramo sami, kroz nezavisne zajednice (što je danas olakšano posredstvom tehnologije i brojnih participativnih modela finansiranja) onda smo u prilici da na radikalan način izmenimo svet informisanja i produkcije vesti.

Bazirani na principu zajednica-zajednici ili građani-građanima, brojni primeri Medija zajednice u svetu već postoje. Bez obzira što govorimo o nečemu do kraja nejasnom (bez uniformnog pristupa, delovanja, plasiranja sadržaja) činjenice pokazuju da je njihova mobilizatorska snaga i horizontalna linija društvenog povezivanja nešto od nesumnjivo velikog potencijala. Naime, nakon što su formirani bez ičijeg uticaja, odozdo, dobro organizovani Mediji zajednice mogu biti bitni činioci kulturnih i političkih promena. Danas, kada na njih pomislimo – pomislimo na aktivno društveno delanje. Na buđenje svesti. Ako, hoćemo, i revolucije.

Zbog toga nam je važno da osluškujemo regionalnu scenu. Razmišljamo o potencijalnoj moći i uticaju Medija zajednice koji već postoje. Podstičemo formiranje novih medija koji će delovati nezavisno i slobodno. Prenosimo priče i primere dobre prakse širom sveta. Pokušamo da doprinesemo širenju pojma Mediji zajednice među građanima – kroz tribine, edukacije, projekte i potencijalnu izgradnju nekih novih medija.

Kroz različite rubrike upućujemo na neke od trenutno najvažnijih odrednica koje su vezane za ovaj pojam kako bismo na sistematičan način došli do onoga što Mediji zajednice jesu, i što bi mogli da postanu. Kroz intervjue sa teoretičarima medija i drugih zanimljivim sagovornicima pokušavamo da pokažemo da u svetu Medija zajednice trenutno ne postoji nijedna dominantna teorija niti metoda. Već da je to jedan živi, menjajući ekosistem praksi i ideja koji je pre svega uslovljen potrebom da se dođe do relevantnih informacija koje su u interesu ljudi. Gde je akcenat na samoorganizaciji i autonomnosti. Što će nas, nadamo se, zajedno uvesti u svet medija bez ideologije, korporacija, komercijalizacije, fabrikovanja vesti, tržišnih interesa, političkih pritisaka, centralizacije, banalizacije, kršenja ljudskih prava, degradacije kulture i PR novinarstva.

Naša radna grupa je menjajućeg karaktera. Čine je novinari, aktivisti, filozofi, umetnici, studenti, radnici, ljudi koji poznaju medije i ideologiju te koji su istim svakodnevno izloženi. Oni koji razumeju kulturu, pravo ili ekonomiju. Oni koji mogu da nam pomognu da dođemo do prostora za nove medije ili nam mogu dati ideje o alternativnim izvorima finansiranja. Cilj nam je da istražujemo, produbljujemo prostor borbe za Medije zajednice kroz ideje i projekte.