0 C
Belgrade
4. 07. 2022.

Join the conference here

  • Lokalni mediji

Lokalni i mediji zajednice tokom pandemije: Tehnološki odgovor i izazovi u Latinskoj Americi i Africi

Za čitanje

Zoran Dmitrović (Radioaparat): Najveći izazov je da ostanemo ono što jesmo

Predstavljanje više tipova zajednice unutar jedne onlajn platforme kroz umetnički, autorski i kritički osvrt na pojave oko nas nalazi...

Aktivizam i novinarstvo – uređivanje medijskog sadržaja i saradnja na lokalu

Pravovremeno, objektivno i istinito izveštavanje koje odgovara na osnovna novinarska pitanja, ali i na istraživačka pitanja (zašto se nešto...

Maja Leđenac: Nezavisni mediji ključ opstanka mogu naći u svojoj zajednici

Sredinom juna, u organizaciji nemačke medijske kuće Dojče Vele (DW) održana je konferencija pod nazivom Global Media Forum. U...

Pandemija koronavirusa oslabila je lokalne i medije zajednice u trenutku kad je njihovo izveštavanje bilo od najveće važnosti. Ipak, mnogi su izazove pretvorili u priliku. DW Akademija predstavlja nekoliko lekcija od partnera širom sveta.

Prošle godine, 11. marta, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je globalnu pandemiju COVID-19. Od tog trenutka, skoro čitava planeta je prešla u karantin kako bi se broj zaraženih i umrlih smanjio. U međuvremenu, uprkos naučnim dokazima, tendencije poricanja postojanja virusa bivale su potpomognute i odlukama nekih vlada, medijskih organizacija i korisnika društvenih mreža.

Širenje lažnih informacija brzinom nalik onom kojom se širio i virus, naterao je da uloga medija o informisanju i obaveštavanju o novim događanjima bude od posebnog značaja. Mnogi lokalni i mediji zajednice, sa oskudnim ljudskim i finansijskim resursima u suočavanju sa krizom, našli su u situaciji da moraju da prekinu sa emitovanjem tokom prvih nekoliko nedelja pandemije. Ti mediji su izgubili mogućnost da članove svoje zajednice, od kojih je mnogima to bio jedini način saznavanja informacija, pravovremeno informišu o pojavama i događajima.

Ovo je bio slučaj i sa radio-stanicom Radio Sayaxché u severnoj Gvatemali, blizu meksičke granice, kao i sa radijskim programom Unión de Mujeres Aymaras del Abya Yala (UMA), koji je program emitovao na lokalnom jeziku do udaljenih seoskih naselja oko grada Puno u severnom delu Perua. Amazonke koje su vodile podkast “Remando”, koji pripada Konfederaciji ugroženih nacionalnosti ekvadorskog Amazona (Confederation of Indigenous Nationalities of the Ecuadorian Amazon), takođe su morale da prekinu svoj program.

Tokom dva meseca smo bili paralizovani jer je gotovo cela zajednica na kojoj je studio smešten bila zaražena. Pokušali smo da nađemo način da se emitujemo na internetu, ali, iako živimo u urbanoj sredini, nema struje ili telefonske veze“, priča Mariana Canelos, producentkinja Remando podkasta, zajedno sa Rupay Sisae i Jiyun Ununkare.

Desetine radio stanica su iskusile sličnu situaciju, ne samo u Južnoj Americi, već i u Aziji i Africi. Levi Katire, koordinator radio-stanice Omaheke Radio u Namibiji, jedan je od onih koji je morao da prekine emitovanje programa. “S obzirom na to da nismo mogli da komuniciramo kao što uvek radimo, članovi zajednice bili su uznemireni. Zvali su me da pitaju ‘Šta se dešava sa stanicom‘”.

Uprkos ovim poteškoćama, DW Akademija je u istraživanju rada radijskih stanica medija zajednice, regionalnih mreža i digitalnih medija u Africi i Latinskoj Americi pronašla brojne organizacije koje su pokazale ogroman otpor. Ovo istraživanje je deo nastojanja DW-a da osvetli efekte zdravstvene krize kroz različite projekta u okviru nove inicijative koju sprovodi u saradnji sa nemačkim ministarstvom za ekonomsku saradnju i razvoj.

Ovo istraživanje je deo Digital Newsroom projekta, koji za cilj ima jačanje odgovora lokalnih i medija zajednice na buduće krize, sa sadržajem proizvedenim pomoću ICT i lokalne produkcije kao polazne tačke.

Odgovori lokalnih i medija zajednice

Kroz 22 dubinska intervjua i 34 ankete, posmatrano je univerzalno i masovno povećanje u korišćenju digitalnih informacija i komunikacija. Uprkos činjenici da je internetska konekcija bila izazov, većina učesnika intervjua u Latinskoj Americi i Africi potvrdila je da su bili u mogućnosti da koriste alate video konferencija kao što su Zoom, Jitsi, BigBlueButton ili Google Meet kako bi održali sastanke i ostali u kontaktu sa kolegama i partnerima. Ipak, konekcija se češće gubi ili biva slabila odlaskom u ruralne oblasti, kao što je basen Amazona ili ruralne oblasti Afrike, u kojima neretko nema i električne energije.

Povećan obim korišćenja mobilnih telefona tokom najtežih meseci pandemije je još jedna slučajnost među medijima koje su učestvovale u istraživanju. Ovo je najviše zahvaljujući činjenici da veliki broj članova medijskih organizacija nije kod kuće imao računar. Usled nemogućnosti da putuju do radio-stanica tokom lokdauna, mobilni telefon postao je nezamenjiv alat u njihovom radu.

Skoro svi imaju aparat za snimanje na svom telefonu. Pomaže nam u stvaranju audio sadržaja i nije potrebno da dolazimo u stanicu jer sadržaj možemo da delimo sa lica mesta, sa tog istog telefona“, objašnjavam Mosly Njoga iz stanice Gulf Radio u Keniji.

Mobilni telefoni postaju nova normalnost“, dodaje Michelle Njeri iz stanice Radio Amani, takođe locirane u Keniji.

Pored internet konekcije i uređaja za rad, mediji su takođe bili zabrinuti zbog načina na koji mogu da nastave sa stvaranjem informacija, decentralizovano i sa udaljenih mesta, platformi i softvera koje mogu da koriste.

Nismo do tada čuli za Zoom i mogućnost sastajanja na ovim prostorima. Kad smo postali zainteresovani? U trenutku kad više nismo mogli da se sastajemo uživo i da se viđamo, rekli smo: Možemo da se sastajemo preko ekrana“, objašnjava Jenny Paucar, komunikološkinja iz peruanske Unije žena Aymara iz Abya Yala (Union of Aymara Women of Abya Yala from Puno, Peru).

Neophodnost je bio glavni stimulus. Pandemija je naterala medije da istražuju nove alate i obuče svoje članove. Medijski radnici su učili putem tutorijala, radionica ili u saradnji sa svojim medijskih partnerima. Uprkos ljudskoj i socijalnoj drami uzrokovanoj virusom COVID-19, pandemija koronavirusa je omogućila članovima lokalnih i medija zajednice da se oslobode straha od tehnologije.

Pandemija nam je omogućila da kažemo: Imamo tehnologiju da intervjuišemo koga god želimo, čak i kad su oni u glavnom gradu ili u drugoj zemlji. Već znamo kako to da radimo i sad nema povratka!”, kaže Aido Moro, direktor radio-stanice Radio Sayaxché u Gvatemali.

Izazovi tokom pandemije

Nema sumnje da je ova tehnologija dugoročno rešenje. Mnoge tehnološke prakse i navike stečene tokom pandemije su tok nepovratnog procesa. Mediji percipiraju takav proces kroz prizmu povećane efikasnosti koja čuva vreme i novac.

Ipak, čak i tada, korišćenje tehnologija od strane medija je limitirano i fokusira se na video-konferencije na platformama poput Zoom ili Jitsi-a, aplikacija za četovanje (WhatsApp ili Telegram) i prebacivanjem fajlova putem softvera (WeTransfer ili Google Drive). U ovom trenutku, mali je broj medijskih organizacije koje mogu da priušte da dokumente uređuju simultano ili da zajedno održavaju izgled kalendara i panela sa zadacima jer ovi alati zahtevaju visok protok interneta.

Postoji ogromna zabrinutost kada su u pitanju privatnost i bezbednosni problemi prilikom korišnjema interneta, iako je primetan porast osetljivosti u vezi sa ovim problemima. Na primer, promena politike koriščenja platforme WhatsApp je bio odlučujući faktor za neke medije da migriraju ka Telegram platformi. Ovaj problem je naročito prisutan u zemljama poput Meksika, koji se smatra jednom od najopasnijih zemalja na svetu kada je u pitanju novinarstvo.

Naučene lekcije

Odgovori prikupljeni tokom istraživanja omogućavaju istraživačima da izvuku uvide od pomoći u kriznim situacijama, sa posebnim naglaskom na lokalne i medije zajednice. Na primer, neophodno je da se u razmatranje uzme da je povezanost na internetu nestabilna i nema kontinuitet u oblastima van glavnih gradova Južne hemisfere. Imajući to u vidu, aplikacije koje omogućavaju rad na lokalu i sinhronizaciju sadržaja jednom kad se ostvari internet konekcija predstavljaju pravo rešenje za takav kontekst. Takođe, bilo koja aplikacija ili softver treba da ima garancije prilikom rada na mobilnim telefonima, čak i na starijim modelima.

Nadalje, većina digitalnih platformi je dizajnirana od strane kompanija u SAD ili u Evropi, koje na umu imaju globalne korisnike i ne smatraju kulturalne ili sociološke raznolikosti relevantnim prilikom razvijanja ovih alata. Ova činjenica svakako ometa dimenziju razumevanja načina funkcionisanja aplikacija i alata od strane manjinskih zajednica, bilo da su one kulturološke, lingvističke ili rodne, između ostalog, jer se manjine retko uzimaju u obzir kod dizajniranja informacionih sistema i tehnologija.

Najzad, vredno je pomenuti i urgentnu potrebu za treningom i podrškom. Mnoge medijske organizacije tvrde da su upoznate sa brojnim platformama – čak znaju i kako te platforme funkcionišu – ali im je potreban savet kako da inkorporišu ove alatu u rutinu svoje medijske produkcije. Usmeravanje projekata ka ljudima i društvenim tokovima, a ne ka softverima i alatima, služi kao vodič za buduće procese tehnološke aproprijacije.

Ako su digitalne tehnologije već bile neophodan alat za lokalne i medije zajednice, pandemija ih je učinila nezamenjivim. Sada je neophodna dalja elaboracija toka prihvatanja ovih alata i iznalaženje specifičnih potreba i konteksta u kojima će se ti alati koristiti. Istraživanje sa lokalnim i medijima zajednice je prvi korak ka bolje razumevanju njihovih potreba i vizija.

Prenosimo sa: DW Akademie

Prevod: Aleksa Milosavljević

Najnovije vesti

Zoran Dmitrović (Radioaparat): Najveći izazov je da ostanemo ono što jesmo

Predstavljanje više tipova zajednice unutar jedne onlajn platforme kroz umetnički, autorski i kritički osvrt na pojave oko nas nalazi...

Aktivizam i novinarstvo – uređivanje medijskog sadržaja i saradnja na lokalu

Pravovremeno, objektivno i istinito izveštavanje koje odgovara na osnovna novinarska pitanja, ali i na istraživačka pitanja (zašto se nešto dešava) predstavlja osnovu rada medijskih...

Maja Leđenac: Nezavisni mediji ključ opstanka mogu naći u svojoj zajednici

Sredinom juna, u organizaciji nemačke medijske kuće Dojče Vele (DW) održana je konferencija pod nazivom Global Media Forum. U okviru ovog interdisciplinarnog, medijskog događaja,...

Komunikacija u medijima: Pojam i značaj u demokratskim okvirima

Komunikacija, a samim tim i medijski, politički i ini oblici artikulisanja ideja imaju uporište u stvarnosti koja (re)definiše šta ona predstavlja. Uporište određenja komunikacije...

Lokalni i mediji zajednice tokom pandemije: Tehnološki odgovor i izazovi u Latinskoj Americi i Africi

Pandemija koronavirusa oslabila je lokalne i medije zajednice u trenutku kad je njihovo izveštavanje bilo od najveće važnosti. Ipak, mnogi su izazove pretvorili u...

Slični tekstovi