0 C
Belgrade
4. 07. 2022.

Join the conference here

  • Lokalni mediji
  • Građani – vlasnici

Aktivizam i novinarstvo – uređivanje medijskog sadržaja i saradnja na lokalu

Za čitanje

Zoran Dmitrović (Radioaparat): Najveći izazov je da ostanemo ono što jesmo

Predstavljanje više tipova zajednice unutar jedne onlajn platforme kroz umetnički, autorski i kritički osvrt na pojave oko nas nalazi...

Aktivizam i novinarstvo – uređivanje medijskog sadržaja i saradnja na lokalu

Pravovremeno, objektivno i istinito izveštavanje koje odgovara na osnovna novinarska pitanja, ali i na istraživačka pitanja (zašto se nešto...

Maja Leđenac: Nezavisni mediji ključ opstanka mogu naći u svojoj zajednici

Sredinom juna, u organizaciji nemačke medijske kuće Dojče Vele (DW) održana je konferencija pod nazivom Global Media Forum. U...

Pravovremeno, objektivno i istinito izveštavanje koje odgovara na osnovna novinarska pitanja, ali i na istraživačka pitanja (zašto se nešto dešava) predstavlja osnovu rada medijskih organizacija. Ovde se, najpre, misli na one organizacije koje nisu “ukaljane” spoljnim uticajima i ideologijom lažnih vesti.

Prilikom pisanja vesti, pojma shvaćenog u najširem novinarskom smislu, važno je razlikovati faktografsko građenje informacije od mišljenja i subjektivnog pristupa novinarstvu. Sa jedne strane, korišćenje relevantnih i kredibilnih izvora, sa činjenicama u prvom planu predstavlja ideal objektivnog novinarstva.

Mišljenje, odnosno stav (vrednosna kategorija) koja se u vesti ističe kroz izjave i podatke u backgroundu ima funkciju autorskog pečata. Odabir informacija, argumenata, izvora koji se koriste kod pisanja vesti predstavlja upravo taj drugi kraj jednog procesa nastanka vesti. Subjektivnu nit koja utiče na strukturu vesti, ali ne sakriva bitne informacije i konzumentu prenosi tačnu vest.

Novinari aktivisti, ne profesionalci

Novinarski aktivizam se tokom godina informacione revolucije razvijao uporedo sa razvojem alata za digitalnu transmisiju informacija. Amaterski video-snimci sa lica mesta, audio zapisi od ogromnog javnog značaja i blog tekstovi koji utiču na kreiranje javnog mnjenja samo su neki od pokretača razvoja aktivističkog novinarstvo.

Ipak, na tom putu lišenom profesionalizma, važno je istaći da etika i odgovornost za javno izgovorenu reč ne sme da izostane. Svaki govor mržnje, širenje lažnih vesti i dezinformacija i namerno stvaranje netrpeljivosti u medijskoj sferi nisu ograničeni samo na profesionalne novinare. Svako ko kreira medijski sadržaj ima odgovornost.

Sa jedne strane, to je odgovornost novinara, urednika i medijskih radnika koji stvaraju sadržaj i informišu javnost, dalje, odgovornost medijskih vlasnika, ali i odgovornost publike, odnosno konzumenta sadržaja i, na kraju, odgovornosti javnost da reaguje onda kada je to potrebno.

Društvena uloga novinara duboko je ukorenjena u aktivizam novinara na lokalu. Veza između članova zajednice i novinara ogleda se u aktivnom učešću unutar zajednice, participacija članova redakcije u društvenom (i političkom) životu i svesrdnom pomaganju marginalizovanim, stigmatizovanim grupama koje često nemaju pravo glasa.

Proizvodnja vesti na lokalnom nivou

Prilikom pisanja vesti na lokalu, novinari-aktivisti su u prilici da koriste direktne izvore kako bi gradili vesti. Ovo, pre svega, znači uzimanje izjave i izveštavanje sa lica mesta, umesto interpretiranja pojava i događaja iz “drugog lica”, odnosno prenošenja vesti sa portala i bezličnog izveštavanja.

Rad na lokalu omogućava novinarima, čak i kada nisu profesionalci, da postanu deo istraživačkih redakcija. Upravo takav istraživački karakter medija zajednice, koji podrazumeva kritički osvrt na pojave u društvu, odgovaranje na pitanje zašto, analizu događaja i predstavljanje uzročno-posledične veze u tekstovima, emisijama ili drugim medijskim formatima čini medije zajednice pogodnim mestima za razvoj kritičke misli i aktivnog delanja unutar te zajednice.

Iako je primetan trend transformacije amaterskog, građanskog novinarstva u medije visoke kredibilnosti i objektivnosti, ovaj dug i naporan proces podrazumeva temeljan rad na organizaciji medija, kreiranju uređivačke i finansijske strukture.

Visoka očekivanja koja postoje ne treba da zasene pravu funkciju medija zajednice, angažovanje novinara-aktivista i težnju da se na lokalnom nivou kreira drugačija medijska sfera. Postojanje spremnosti da se infomacije o zajednicama i njenim potrebama prenose predstavlja pogonsko gorivo za razvoj i napredak medija zajednice.

Ovo je od posebnog značaja za “nevidljive” grupe ljudi, gde je svako prenošenje informacija o radu i samom postojanju takvih zajednica od nemerljivog značaja za njihov položaj u društvu.

Kao medijske organizacije čiji glas postoji i čuje se, ono što medije zajednice posebno vezuje za ideal novinarskog posla jeste da težnja ka saznavanju i saoštavanju istine i pričanje (realnih i važnih) priča. A za početak, to je i više nego dovoljno.

Najnovije vesti

Zoran Dmitrović (Radioaparat): Najveći izazov je da ostanemo ono što jesmo

Predstavljanje više tipova zajednice unutar jedne onlajn platforme kroz umetnički, autorski i kritički osvrt na pojave oko nas nalazi...

Aktivizam i novinarstvo – uređivanje medijskog sadržaja i saradnja na lokalu

Pravovremeno, objektivno i istinito izveštavanje koje odgovara na osnovna novinarska pitanja, ali i na istraživačka pitanja (zašto se nešto dešava) predstavlja osnovu rada medijskih...

Maja Leđenac: Nezavisni mediji ključ opstanka mogu naći u svojoj zajednici

Sredinom juna, u organizaciji nemačke medijske kuće Dojče Vele (DW) održana je konferencija pod nazivom Global Media Forum. U okviru ovog interdisciplinarnog, medijskog događaja,...

Komunikacija u medijima: Pojam i značaj u demokratskim okvirima

Komunikacija, a samim tim i medijski, politički i ini oblici artikulisanja ideja imaju uporište u stvarnosti koja (re)definiše šta ona predstavlja. Uporište određenja komunikacije...

Lokalni i mediji zajednice tokom pandemije: Tehnološki odgovor i izazovi u Latinskoj Americi i Africi

Pandemija koronavirusa oslabila je lokalne i medije zajednice u trenutku kad je njihovo izveštavanje bilo od najveće važnosti. Ipak, mnogi su izazove pretvorili u...

Slični tekstovi